תחום הקבלנות בישראל מכיל היצע אדיר של בעלי מקצוע. כאשר עבודות בנייה מורכבות בהיקפים גדולים מבוצעות על ידי קבלנים מתחילים או לא מיומנים מספיק, עשויה להוביל לטעויות הנובעות מחוסר מקצועיות ועלולות לעלות בחיי אדם. לכן בשנת 1969 חוקק החוק שנועד להסדיר את עבודתם של הקבלנים בתחומים השונים. שני עשורים מאוחר יותר נקבעו תקנות המשלימות את החוק ולפיהן מתנהל כיום הרישום בפנקס הקבלנים וסיווג רשם הקבלנים. אז מהו סיווג רשם הקבלנים? ואיך הוא מסייע לקבלנים וללקוחות כאחד?
מה מטרת חוק רישום הקבלנים?
לפני החלת החוק, ענף הבנייה בישראל היה פרוץ למדי, כאשר לא היה פיקוח מספק על איכות הקבלנים והכשרתם. החידושים בחוק הם שהוא קובע אמות מידה להגדרת קבלנים, שהוא מרכז את רישומי הקבלנים הפעילים בישראל, ומסווג את הקבלנים הרשומים לפי תחומים ורמות ביניים שונות. סיווג רשם הקבלנים מחייב את הקבלנים להתקדם במתינות במעלה הסולם המקצועי עד שהוא מגיע לרמה המקצועית הגבוהה ביותר. כך, קבלנים חסרי ניסיון לא יכולים לקחת על עצמם פרויקטים שאין להם את הידע והמקצועיות הדרושים בשביל לצלוח אותם.
אילו סיווגים קיימים?
סיווג לענפים
ראשית, סיווג רשם הקבלנים מגדיר חלוקת ענפים. חשוב להדגיש שקבלן רשום בענף מסוים לא יכול לבצע פרויקטים בענף אחר (אלא אם כן הוא רשום גם בו, כמובן). בתקנות מוגדרים 4 ענפים ראשיים:
- בנייה (ענף 100)
- כבישים תשתיות ופיתוח (ענף 200)
- גשרים (ענף 300)
- נמלים ועבודות ימיות (ענף 400)
כמו כן מוגדרים ענפי משנה רבים ובהם: פיתוח חצרות (111), שיפוצים (131), איטום מבנים (134), מתקני מיזוג אוויר וקירור (170), מתקני תברואה (אינסטלציה וכיבוי אש) (190), עבודות עפר וחציבה (210), ועוד.
סיווג לרמות ביניים
התקנות מגדירות חלוקת סיווג לקבלנים לפי רמה. ישנם 5 סיווגים לקבלנים, כשסיווג 1 הוא הנמוך ביותר וסיווג 5 הוא הגבוה ביותר. בהתאם, ככל שרמת הסיווג של קבלן גבוהה יותר הוא יכול לבצע פרויקטים בהיקף גדול יותר. המגבלה היא בהתאם לשטח הבנוי או להיקף הכספי של הפרויקט, ומשתנה בכל ענף פעילות. לדוגמא, קבלן שיפוצים בענף הבנייה למגורים עם סיווג 1 יוכלו לקחת על עצמו פרויקטים בהיקף של עד 2,000 מ”ר, סיווג 2 – בהיקף של עד 3,000 מ”ר, סיווג 3 עד 5,000 מ”ר, בסיווג 4 הרף העליון הוא 10,000 מ”ר ולקבלנים בסיווג 5 אין מגבלה.
איך אפשר להעלות סיווג?
סיווג גבוה יותר מאפשר ביצוע של פרויקטים בהיקפים גדולים יותר, גישה למכרזים שונים וכך גם רווח כלכלי גבוה יותר. לכן ישנה שאיפה מתמידה של קבלנים לעלות בסיווג. על מנת לקבל העלאה בסיווג יש להגיש בקשה בקיימת בה הוכחה שביצעתם עבודות בהיקפים גדולים ביחס לסיווג הנוכחי שלכם. כאשר יש לבצע את אחת הפעולות הבאות:
1. פרויקט אחד בהיקף של לפחות 70% מההיקף המרבי המותר בסיווג הנוכחי שלכם (בכסף או במ”ר).
2. שני פרויקטים שביחד הגיעו ל־ 100% מהיקף העבודה המרבי המותר בסיווג הנוכחי שלכם (בכסף או במ”ר), כאשר כל אחד מהם בנפרד היה בהיקף של לפחות 40% ממנו.
סיווג רשם הקבלנים מדגיש את זכויותיהם של הקבלנים ומאפשר להם לקבל רישיון עבודה התואם לניסיונם ולהכשרתם. הצורך להתקדם בסיווג מייצר מוטיבציה למקצוע ורצון ללמוד ולהשתפר. המעבר המסודר בין רמה מסוימת לאחרת מייצר מסלול בטוח ויעיל, המייצר ביטחון ותועלת הן עבור בעלי המקצוע והן עבור הלקוחות.
רוצים לדעת עוד? "מכלל הכשרה מקצועית" היא מכללה להכנת קבלנים למבחני רשם הקבלנים ומעניקה שירות רישום קבלנים עד הוצאת רישיון קבלן מורשה, כולל מעטפת מושלמת וליווי צמוד.