מפקח בניה הוא אחד מהמקצועות החשובים ביותר בענף הבניין, על אף שעבודתו מבוצעות בדרך כלל ברקע מאחורי הקלעים, והציבור הרחב אינו חשוף לה ולעיתים גם כלל לא מכיר אותה. מהו תפקידו של מפקח בניה? אצל מי עובד מפקח בניה? מהי ההכשרה הנדרשת בכדי להשתלב בתחום של פיקוח הבניה בישראל? האם בכדי לעסוק בתחום נדרש קורס מפקחי בניה של משרד העבודה ומהי המשמעות של מעורבות משרד העבודה בתחום? על שאלות אלו ועוד, עונים לכם בשורות הבאות המומחים של המרכז ללימודי בניין, המציע בין היתר, גם לימודי פיקוח בניה בפיקוח ואישור משרד העבודה.
מהו תפקידו של מפקח בניה?
פרויקט בניה הוא פרויקט שמעורבים בו אנשי מקצוע רבים ואינטרסים כלכליים גדולים ומנוגדים. מצד אחד, הלקוח או היזם שמעוניינים לשלם כמה שפחות על הפרויקט, אבל להשיג את הסטנדרטים הגבוהים ביותר בכסף שהם שמים על השולחן. מצד שני, אנשי המקצוע שמרימים את הפרויקט ומבקשים להרוויח כמה שיותר. בתנאים אלה, בהחלט ייתכנו מצבים בהם אנשי המקצוע המעורבים בפרויקט יעשו קיצורי דרך ויעגלו פינות היכן שאפשר, בכדי להוזיל לעצמם עלויות ולשמור להם רווח גדול יותר. במהלך פרויקט כזה יכולות גם להתרחש המון טעויות תמימות, שיכולות להשפיע על השלמות המבנית, הבטיחות והאסתטית של המבנה כולו. בשורה התחתונה, נדרש גורם מקצועי מסוים שיפקח על הנעשה בפרויקט ויוודא שהפרויקט מנוהל ומבוצע בצורה נאותה. לגורם הזה קוראים מפקח בניה.
מפקח בניה הוא איש מקצוע מוסמך, שנדרש להיות נוכח בפרויקט הבנייה בהיקף כזה שיאפשר לו לעקוב אחר הפעילות באתר הבניה ולוודא שהכל מבוצע כנדרש. בביטוי מבוצע כנדרש נכללים נושאים רבים כמו ביצוע הפרויקט על פי תכנית הבניה, על פי המפרט הטכני וכתב הכמויות ועל פי היתרי הבניה. הפיקוח כולל גם בדיקה של איכות הבטון בשלב בניית השלד, עמידה בכללי הבטיחות באתר הבניה, עמידה בתקנות ובתקנים הרלוונטיים, עמידה במפרט הטכני שעליו משלם הלקוח וכן הלאה. בכדי לבצע את תפקידו צריך מפקח הבניה להיות נציג של הלקוח/ היזם ולכן את מפקח הבניה בכל פרויקט צריך לגייס הלקוח עצמו והוא זה שצריך גם לשלם לו את שכרו.
מהי ההכשרה הנדרשת לצורך עבודה כמפקח בניה?
פיקוח בניה דורש מעגלי ידע נרחבים בענף הבנייה והיכרות עם כל שלבי הבנייה, החל משלב הפיתוח ועבודות העפר, דרך שלב השלד וכלה בשלב הגמר והאכלוס. המפקח נדרש לבחון סוגיות שהן משפטיות, מקצועיות ומעשיות בשטח ועליו לדעת כיצד לתכנן את עבודתו, מהן סמכויותיו, מהן חובותיו, מהם תחומי האחריות שלו ואיך הוא עושה את כל אלה בצורה הטובה ביותר. לשם כך נדרשת השכלה רשמית בצורת קורס מפקחי בניה של משרד העבודה. המדובר בקורס מקצועי הנלמד במכללות ובמוסדות לימוד המתמחים בלימודי ענף הבנייה ובמקצועות טכניים שונים, ואשר זוכה לאישור רשמי של משרד העבודה. משרד העבודה עצמו הוא לא הגורם המלמד, אלא הגורם המפקח והמאשר.
על פי החוק, מפקח בניה חייב לעבוד ברישיון ולכן נדרש לעמוד במספר קריטריונים המוגדרים בנהלים של משרד העבודה. בהתאם לכך, בוחן משרד העבודה את המכללות שעומדות בקריטריונים אלה, לרבות תנאי קבלה ללימודים והנושאים הנלמדים בתכנית הלימודים ומוסד שעומד בקריטריונים אלה מקבל את אישור המשרד לצורך הצעת קורס מפקחי בניה של משרד העבודה.
אז איפה אפשר ללמוד את הקורס?
ובכן, אם אתם מעוניינים להשתלב בתחום של פיקוח הבניה, אתם רוצים למצוא מוסד לימוד רשמי המציע קורס מפקחי בניה של משרד העבודה ועובד תחת פיקוח ואישור של משרד העבודה. בישראל פועלים כמה וכמה מוסדות לימוד כאלה, ואת הרשימה המלאה תוכלו למצוא באתר האינטרנט של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. אחרי שאמרנו את זה, לא כל מוסד לימודים מאושר מציע את אותה תכנית הלימודים ובהחלט כדאי לבחון יותר לעומק מה כוללת תכנית הלימודים המוצעת לכם בכל מכללה. ככלל, מכללה המבקשת להציע קורס מפקחי בניה של משרד העבודה, חייבת לכלול בתכנית הלימודים שלה את הנושאים המינימליים שדורש משרד העבודה, אך היא אינה מחויבת להרחיב את התכנית מעבר לכך. בפועל, ישנן מכללות שמציעות בדיוק את המינימום הנדרש, בעוד אחרות מציעות תכניות לימודים נרחבות יותר ועשירות יותר, שמאפשרות לכם לרכוש מעגלי ידע רחבים יותר ולהפוך לאנשי מקצוע טובים יותר.
בבחירת המכללה בה תלמדו קורס מפקחי בניה של משרד העבודה, אתם בהחלט רוצים לבחון את התכנית ולבחור את המכללה שמציעה לכם את התכנית המתאימה לסטנדרטים שלכם, והרי סטנדרטים זה שם המשחק בכל הקשור לפיקוח בניה. המרכז ללימודי בניין הוא מוסד לימוד מאושר של משרד העבודה ובו תוכלו להשלים לימודי קורס מפקחי בניה של משרד העבודה וליהנות מעוד שורה של נושאים שיעשירו את ידיעותיכם בתחום ויאפשרו לכם לצאת לשוק עם כלים טובים יותר ומתקדמים יותר, שגם יעניקו לכם עדיפות אצל היזמים והקבלנים הפעילים בשוק.
ראו גם: קורס ניהול פרויקטים